Oldalsáv

A szövetségi kapitánytól hallottuk

2019. december 28.
A lassan lepergő, de mozgalmas év után beszélgettünk Turzó Józseffel, a magyar futsal válogatott szövetségi kapitányával.

Tartott téli szünetet?

-A karácsonyi időszak egy kis pihenést engedett a számunkra, de január 3-án már ismét komoly feladat vár ránk. Edzőtáborral kezdjük az újévet és arra is fel kell készülnünk. Igazából az ünnepek alatt is folyamatosan munka van, de azért megpróbálok megállni, és értékelni az elmúlt időszakot.

Mi volt az alapvető célja erre az évre?

-Mindenképpen egy hosszú távú koncepcióban gondolkozok. Egy ilyen távlatban is fenntartható és stabil válogatott építésén. A szezon elején nem egy könnyű ellenféllel, a spanyolokkal kezdtünk. Nehezen állt össze a csapat, de az évvégére sikerült azokat a karaktereket megtalálni, akik ki tudják tartalommal tölteni ezt a játékotTermészetesen a jövőben is keresem az ifjú tehetségeket.   

Erős ellenfeleket választott!

-Fontos, hogy ne csapjuk be magunkat. A legerősebb ellenfelekkel találkozzunk, hogy tudjunk fejlődni, Lássuk azt, hogy hol állunk és miben kell még fejlődnünk. Nem mindig a könnyű ellenfelekkel kell játszanunk, hiszen nekünk komoly céljaink vannak a jövőben. Szeretnénk az Európa - bajnokságra kijutni. Akárhogy is számolgattunk a tabella és a ranglista állása nyomán, ehhez egyszer egy bravúrra is szükség lesz.

Szereti a kihívásokat?

-Aki az edzői pályára lép, mindenképpen ezekkel fog találkozni, és mi imádjuk az adrenalint.

Magyarországon mindannyian nagyon értünk a más szakmájához. Az önéhez is. Hogy éli meg?

-Örülök, hogy egyre többen nézik a futsalt, és annak is, hogy gyarapodik a „hozzáértők” száma, akik szakértő szemmel próbálják követni a mérkőzéseket. Az is szerencse, hogy már országos összefoglaló is készül a meccsekről. Nagyon jó, hogy egyre több kritikusunk van. 

Az U17-esek is szépen szerepeltek.

-Ez nem csak az én sikerem. Úgy gondolom, hogy ez minden utánpótlásedző és a velük dolgozók közös eredménye. Föltétlenül ki kell emelnem a válogatott vezetői nevét, Frank Tamásét és a Balázs Zoliét, akik mindenkit megkerestek, akiket az edzők ajánlottak.  Ez egy pillanatnyi siker. Megpróbáljuk továbbépíteni azt a csapatot, akik majd sikerrel vívják meg az U19-es Európa-bajnokság selejtezőt.

A kockás füzet…

Nem először találkozunk valamelyik bajnoki mérkőzésen. Itt van a kapitány bűvös kockásfüzete, amibe a jelöltek neve belekerül? Van még benne hely?

-Nincs pihenés, nem unalomból követem a mérkőzéseket, és van még hely a noteszemben. Tudom, hogy kit szeretnék figyelni, de megpróbálom az egész szezont szemmel tartani. Igaz, hogy nem jutok el mindenhová, de hétről – hétre egyre többet nézhetek meg az internet segítségével. Éhes vagyok a meccsekre és érdekel az, hogy a magyar bajnokságban milyen tendenciák és edzői húzások vannak. Úgy gondolom, hogy élőben lehet igazán megízlelni ezeket a dolgokat, és a miértekre választ kapni.

Mit kívánjunk 2020-ra?

-Nagyon sok mindenre lenne szükségünk, mert sokrétű ez a szakma. Remélhetőleg egyre többen fogják nézni ezt a sportot, és növekedik azoknak a száma, akik majd szenvedéllyel fognak benne dolgozni, ahogy a profi játékosok száma is gyarapodni fog.  Bízok benne, hogy ezt a szegmensét jól megtudjuk fogni és megtaláljuk azokat, akik a válogatott számára értékesek lehetnek.

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB