Oldalsáv

A bajnoki rajt előtt

2018. szeptember 2.
A DUNAFERR DUE DUTRADE FC NBI-es csapata számára a BME elleni mérkőzéssel indul a bajnokság. A mérkőzést Budapesten, szeptember harmadikán vívják. Fehér Zsolt vezetőedzővel a felkészülési időszak tapasztalatairól, az elvárásokról és a terveikről beszélgettünk.

Fehér Zsolt (Fotó: Dénes J.) Fehér Zsolt (Fotó: Dénes J.)

Elég volt az idő az elvégzendő feladatokra?

Pontosan egy hónapja kezdtük el a felkészülést a most következő szezonra. Lehetett volna több időt is szánni arra, hogy a csapat összeérjen. Mivel nagyon hosszú a bajnokság, ezért ez az egy hónap is elegendő arra, hogy nekivágjunk a szeptember harmadiki rajtnak.

Magabiztosan várod a nyitányt?

Természetesen nagyon várom már ezt a hétfőt, hogy elinduljon a bajnokság. Jók az edzések, edzőmérkőzések is, és kiválóan dolgoztak a srácok. A bajnoki rajt azonban egy különleges alkalom, amire örömmel hangolódik rá az ember. A fiúk is felfokozott hangulatban készülnek a megmérettetésekre. Szeretnek edzeni, de egy bajnoki összecsapás nem hasonlítható össze egy felkészülési mérkőzéssel.

Hazai pályákon ritkán látható kemény felkészülési sorozat ál mögöttetek. A „Fehér Iskolától” elszokott sportolók hogyan reagáltak erre a terhelésre?

Egytől-egyig minden játékos keményen beleállt a munkába, jól dolgoztak. Szerencsére ez nem járt komoly sérülésekkel. A csapat készen áll a megmérettetésekre.

Korábban már sikerrel vezetted ezt a csapatot. Könnyű volt velük újra a munkába állni?

Nincs panaszom a játékosaim az edzésmunkájára. Abban a két évben, amit együtt töltöttünk sikeresek voltunk, és az is a sok munkának volt köszönhető. Én ebben hiszek, és azokban a dolgokban, amiket megkövetelek. Azokból nem engedek, Ezek a játékosok pedig szeretik ezt a munkát, és bízok abban, hogy az idén is sikeres tud lenni ez az alakulat.

A hatalmas terhelés és a könyörtelen iram okozott-e sérüléseket a játékosoknak?

Nem volt komoly sérültünk a felkészülés során, és reméljük, hogy nem is lesz. Ennek elkerülése végett a játékosoknak minden edzés előtt kötelező az SMR henger használata, ami elősegíti a bemelegítést és azt is, hogy a játékosok ne szenvedjenek sérüléseket az edzéseken és a mérkőzéseken.

A nemzetközi futsal szakma jelentős hazai ismerője vagy. Valami sikeres külföldi példát követtek, vagy ez az irány a már említett „Fehér Iskola” szerint működött?

Az fog történni, mint az előző itt töltött két évemben is. Követem a futsal nemzetközi eseményeit, a szakmai híreit, és felhasználom az utóbbiakat. Nem nagyon fogok eltérni azoktól a dolgoktól, amiket eddig csináltam - csináltunk hiszen, ha azokkal sikeresek tudtunk lenni, akkor miért ne történhetne meg ez, az idei kiírásban is?!

Nem titkolt dolog az, hogy Marcus Angulóval jó kapcsolatban vagyunk, és napi szinten beszélgetünk, mind a magánéletbeli, mind a futsalos dolgokról. Előfordul, hogy kikérem a véleményét arról, hogy mit gondol egy-két szakmabeli kérdésről. Természetesen lesznek változások, de ezek mind az én gondolataim és terveimből fakadnak.  

Kívülről figyelve a munkádat, úgy tűnt, mintha minden egyes tréningre előre meghatározott programtervvel érkeztél volna!

Egyértelmű, hogy minden egyes edzésre és mérkőzésre külön készülök, mert arra van szükség. Egy komoly kerettel dolgozok, akikkel nem szabad csapkodni, és egyik pillanatról a másikra új feladatok után kapkodni.  Ezért egy jól megtervezett edzéstervvel, illetve feladatokkal kell a játékosok elé állnom.

Van olyan edző, aki nem készít edzéstervet, hanem fejből dolgozik, de én úgy gondolom, hogy az a jó, ha ezeket a dolgokat átgondoljuk, leírjuk magunknak és aszerint végezzük a munkánkat. Korában volt úgy, hogy otthon megírtam, de nem raktam ki az asztalra az Ipadot, ahogy ma. Most így csinálom. Egy előre megtervezett program nyomán megpróbálom minél jobban felépíteni az edzéseket.

A fegyelem is szokatlanul kemény volt. A vicceskedésnek nincs helye a munkátokban?

Ez a két fogalom: a fegyelem és a keménység nálunk az alap. Úgy gondolom, hogy ha egy csapatnál nincs fegyelem és kemény munka, akkor az nem is álmodozhat arról, hogy eredményes legyen. Ezeket a dolgokat nap-mint nap megkövetelem. A DUNAFERR DUE DUTRADE FC NBI-es csapata ebben a szellemben fog harcolni. Ezek mentén fogunk tudni előre lépni, és bízok a sikerünkben.

Természetesen a vicceskedésnek is mindig megvan a helye, de nem azokban a pillanatokban,  amikor kőkeményen kell dolgozni!

A megérkezésedkor újra lelkes szurkolói remények ébredtek. Elfogadod ezeket, vagy több higgadtságra inted őket?

Természetesen elfogadom, de ez egy plusz teher, mind nekem, mind a fiúk számára, amivel egyébként nincs semmi gond. Az elmúlt sikeres időszakunk után megint ezt várják el tőlem, és a csapatomtól. Ezzel a dologgal együtt kell élni, ami egyébként nap, mint nap motivál engem.

Megkérdezte tőlem valaki, hogy elfogadnám-e azt az eredményt, amit akkor értünk el, amikor legutóbb itt dolgoztam: ezüstérem a Kupában és a Bajnokságban is. Ezt természetesen minden további nélkül aláírnám. Nem lesz könnyű a szezonunk, hiszen a Győr kiválásával kiegyensúlyozottabb lett a mezőny. Két nagyon erős csapat száll be a küzdelmekbe, akik mind az infrastruktúrában, mind az anyagiakban előttünk járnak: ezek a Szombathely és a Berettyóújfalu. A Veszprém is pályázik arra, hogy dobogós helyezést érjen el. 

A célunk az, hogy a csapatunk egyre jobb legyen, és hogy szállítsa a jó eredményeket a szurkolói számára. Bízok benne, hogy egyre többen fognak majd kilátogatni az újvárosi mérkőzésekre, amiket péntek este hét órai kezdéssel fogunk játszani. Reméljük, hogy a szurkolóinknak könnyebb lesz azokon a napokon velünk tartani, mint a korábbi hétfői napokon.

Hová szeretnéd eljuttatni a csapatodat a bajnoki tabellán és a Magyar Kupában?

Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a csapatunk a dobogóra kerüljön és a játékosok nyakába érmet tudjunk akasztani. Egy kupában mindig könnyebb sikert elérni, mivel kevesebb mérkőzést kell játszani, mint egy bajnokságban, ami egy hosszú folyamat. És ha a Fortuna fogja a kezedet, akkor akár a döntőbe is betudsz jutni. Abban is bízok, hogy ebben a szezonban ez a csapat a Kupában minimum a final fourba jut.

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB