Oldalsáv

Ez egy szép visszatérés volt

2018. február 13.
Két hónapig nem játszott tétmérkőzést hazai pályán a DUNAFERR DUE RENALPIN FC élcsapata. A Férfi Futsal NB I. 14. fordulójában véget ért a rossz sorozat. Az ARAMIS SE elleni 10-1 (7-1) bizonyította, hogy komolyan vették a vendégvárást.

Óvatosan gyülekeztek a helyi szurkolók a rég nem látott látványosságra és érthetően nehéz kérdések foglalkoztatták őket.  Láthatják-e már újra a pályán a sérülésekkel küzdő kedvenceiket, és vajon milyen formában lehet a csapatuk?! Felidézve az eseményeket úgy tűnik, nekik tetsző válaszokat kaphattak.

Elsöprő rajtot vettek

Néhány másodperc elég volt ahhoz, hogy a piros mezesek a kezdés után sakk-matt helyzetbe hozzák a vendégeket: az első akciót Pál Patrik és Németh Péter vezették. Utóbbi Fekete Robertet hozta látványos helyzetbe, aki a kapufa mellől perdített Sámsonra, s róla vágódott a labda a hálóba. 1-0 a 28. másodpercben!

A Dunaferr növelte a tempót, és Hosszú egy kapufával köszönt be. A vendégektől Póta tett egy jó kísérletet, de Rigó állta a próbát. Németh Péter elegánsan helyezett Fekete Róberthez, aki védhetetlenül lőtt a kapuba, 2-0 a 4. percben.

Riberio Da Silva komoly kísérletet tett a szépítésre, Pál Patrik takarásából bombázott- mellé. A vágta folytatódott, Horváth Norbert balról keresztbelőtt labdáját Fridrich Dávid fölé bombázta az 5. percben. A következő akció nyomán Fekete Róbert Cserire perdítve (róla pattant a hálóba) a góljával már újabb ovációra hangolt: 3-0. Ugyanebben a szériában Horváth Norbert is jelezte, hogy milyen is az ő klasszis teljesítménye: távolról, elegánsan szerezte meg az újabb hazai gólt, és a lelkes tapsokat, 4-0 a 6. percben.

Az iram és a szellemes játék folytatódott, ahogy a hazai góléhség is. Egy pazar Hosszú - Fekete adogatásból, Fridrich lőtt egy újabb szép gólt: 5-0 a 8. percben.

A vendégcsapat nem adta föl, és ahogy tehette letámadott, így kerültek a hazai kapu elé, ahol a védelem egy kicsit túlcifrázta a dolgát, elpasszolta magát és a szabadon álló Bognár élve a lehetőséggel, az üres kapuba bombázott: 5-1 a 9. percben. A hazai csapat azonnal összekapta magát és ezt Fekete Róbert jó átadásából Pál Patrik védhetetlenül lövésével igazolta: 6-1 a 11. percben.

Egy villanás elég volt ahhoz, hogy Cseri egy bombával riogassa Rigót, aki parádésan mentett. A kontrából Németh Péter tálalt Fridrich Dávid elé, aki magabiztosan, könnyedén helyezett a hálóba: 7-1 a 12. percben. Az eset Frankovszkyt hozta tűzbe, éles lövését Rigó hárította.

Takó Csaba vélhetően finomhangolásra szánta el magát, és időt kért a 14. percben.

A folytatásban Varga beadása hozta ziccerbe Csányit, de a lehetőség kimaradt.

Bár az edző elképzelése aligha a tempó visszavétele lehetett, mégis ez történt: a Dunaferr szépen adogatva, mintha egy emberelőnyös játékban lettek volna, úgy tette a dolgát. A játékrész fináléjára még jutott egy izgalmas Fekete Róbert- Schrancz Balázs akció. A magukhoz térő vendégeknél pedig egy óriási sansz: előbb Riberio Da Silva, majd egy pillanat múlva Bognár Bence duplázott a kapu torkából, de Rigó és a kapufa kibabrált velük.

Szolid folytatás a második félidőben

A szünet után, az Aramis már-már aggályosan későn került elő az öltözőből, de nyilvánvalóan Frank Tamásnak volt néhány gondolata az első húsz percben látottak nyomán, amit megosztott a legényeivel. Mindenesetre az első helyzet Boznánszky nagy kapufájával előttük adódott: a 22. percben.

A válaszra nem kellett sokat várniuk. Pál Patrik újabb bombagólt vágott, 8-1 a 23. percben.

A meccsből ismét csata kerekedett, hiszen Rigót egy perc alatt két bravúrra késztette előbb Bognár egy távoli bombájával, majd Kulcsár a berobbanásával. Ezután Csányi veszélyeztetett egy baloldali éles lövésével, majd Varga remek szólóját blokkolta Soós kapus az önfeláldozó kirohanásával.  Ezt Fekete Róbert újabb mesteri passza követte, amit Schrancz Balázs elegánsan lőtt a kapuba: 9-1 a 27. percben.

A hajrára ismét lendületbe jöttek a csapatok. Előbb Fridrich Dávid duplázott gól nélkül, majd Rigó mutathatott be egy újabb bravúrt. A Dunaferr szabadrúgáshoz állhatott fel, melyre mindkét fél a hatoson belül, egy igazi szabadrúgás figurára készülődött. Schrancz Balázs viszont mindenkit az őrületbe kergetett. A kilenc méterről leadott hajszálpontos és bődületes erejű lövésével, helyet talált a rengeteg játékos között: 10-1 a 30. percben. Mesteri megoldás volt!

A gólra Bognár próbált meg válaszolni, de a bombáját Rigó elegánsan hárította a 31. percben. Helyére Cseresnyés Alex állt be. A vendégek továbbra is próbálkoztak, veszélyesnek ígérkező szabadrúgásukba Bartha Roland állt bele, aki ezután fel is szabadított a 33. percben. Újabb három perc múlva Cseresnyés Alexnek tapsolhattunk, akit előbb Lak, majd Póta tesztelt a jól irányzott lövéseivel.

Takó Csaba az utolsó fazonigazításra a 37. percben, időkéréssel hívta le a csapatát.

A hátralévő időszakban, talán érthetően, már nem dobtak be újabb furmányokat a szembenálló felek. Leszámítva Póta bombáját, amit Cseresnyés Alex egy remek spárgával hárított.

Az elmúlt két hónapban nagyon nagy és kevés örömöt adó utat járt be a DUNAFERR DUE RENALPIN FC csapata. A szörnyű sérüléshullám és rengeteg elvégzett munka után, végre kezdenek rendeződni a sorai. Helyenként bravúros megoldásokat is bemutatva, ilyen arányban is megérdemelték ezt a győzelmet.

Örülünk a sikernek, szép volt fiúk!

Fotó: Dénes János Fotó: Dénes János

 

A szép siker után, további kemény munka vár rájuk

Emlékezetesen kellemes estét hozott a szurkolók számára az idei év első hazai mérkőzése, a DUNAFERR DUE – ARAMIS SE 10-1-es győzelem. A szakember számára azonban, bár a számszerű eredmény neki is tetsző, rávilágított a soron következő feladatokra is. Takó Csaba vezetőedzővel a mérkőzést követően beszélgettünk.

Takó Csaba Takó Csaba Már minden rendben van?

Nyilván jó így visszatérni, de ha őszinték akarunk lenni magunkkal, akkor azt kell mondani, hogy az első félidő első fele volt az igazán jó, a többi némi kívánnivalót hagyott maga után, és nem csak a gólokról kell beszélnünk.

Az elején tényleg minden bement. Mellette a motiváció, a futásteljesítmény bizonyos embereknél sajnos jelentősen visszaesett. Jelen helyzetünkben edzenünk kell magunkat a koncentrációt illetően és fizikálisan is. Gyakorlatilag a második félidőt úgy kellett volna felfogni, akár egy edzést és ebben nem mindenki teljesített úgy, ahogy elvártam volna.

Még így is jelentős fölényben voltatok az ellenféllel szemben

Ennek a csapatnak a céljai és a képességi szintje is jóval magasabbak annál, hogy megelégedjünk azzal, hogy egy ilyen viszonylag gyorsan eldöntött mérkőzést lehozunk. Nekünk arra kell készüljünk, hogy a rájátszásban minél eredményesebbek legyünk és ezért ilyenkor nem szabad hátradőlni.

Nézzük a sérülésből felépülőket! Horváth Norbi is gólt lőtt

Ezzel nem csak elégedett, de boldog is vagyok miatta. Számára is nagyon fontos volt és biztosan jót tett a lelkének, hiszen érthetően nehezen viseli, ha a pályán kívülről kell figyelnie az eseményeket. Nem szerettünk volna vele kockáztatni, ezért megbeszéltük, hogy az elején bemegy, megnézzük, hogy miként viseli a terhelést a lába és, ha az eredmény engedi, akkor pihentetni fogjuk. Mivel jól alakult, nem kockáztattunk tovább.

Fridrich Dávid is kérdőjeles volt és így is duplázott

Az ő lába azért valamivel jobb állapotban van, mint a Norbié, és ezért nála talán valamivel kisebb volt a kockázat. Hál’ istennek nem voltak panaszai és ezért többször tudtuk pályára küldeni. Ez azért is volt fontos, mert ő is jelentős mérkőzéshiánnyal küzd.

Többször is időt kértél, miközben haladt a szekér.

Azért döntöttem így, mert bizonyos taktikai dolgokat megbeszéltünk a mérkőzés előtt és a szünetben is, de nem teljesen működtek a terveink szerint. Egyik oldalról ezeket a hibákat próbáltam kijavítani, másrészt a második félidő végén voltak olyan indokolatlan kockázatok, amik sérülés veszélyt hordozták magukban. Nem értettem, hogy a játékosok miért „harcolják ki önmaguk ellen” ezeket. Ezeknek az elkerülésére és az egyszerű játékra próbáltam felhívni a figyelmüket. Arra, hogy ne hagyjuk a párharcok kialakulását, hanem inkább a labda fusson.

Újabb feladat, a Debrecen elleni mérkőzés előtt álltok.

Nehéz mérkőzésre számítok, mivel egyrészt egy hosszú út áll előttünk, másrészt egy nagyon kellemetlen pályaborításon kell játszanunk. Az ellenfél játékstílusa sem kellemes. Biztos vagyok benne, hogy komoly feladatunk lesz, de természetesen azon a mérkőzésen is a győzelem elérése a cél. Addig is dolgozunk a mai hibák kijavításán és önbizalommal lépünk majd a pályára.

Szeghy Szabolcs is lehetőséget fog kapni?

Neki a térdsérülése után az izomzata még nincs teljesen megfelelő állapotban ahhoz, hogy a mérkőzésterhelést bírja. Még nem tudom, hogy pénteki mérkőzésre ez változik-e?! Az Aramis ellen már velünk melegített, érzi a csapat hangulatát és már ez is sokat segít a felkészülésében, de vele kapcsolatban sem szeretnénk kapkodni.

- -

Nem volt rá orvossága

A csapatának egyik korábbi mérkőzésének az utolsó pillanatban becserélte magát és sorsdöntő góljával pontot mentett. A DUNAFERR DUE RENALPIN FC – ARAMIS SE 10-1-re végződött mérkőzésen nem hagyta el a kispadot Frank Tamás játékos edző.

Frank Tamás Frank Tamás Mi az oka ennek az eredménynek?

Igazából én sem tudom, de szerintem egy csapat sem heveri ki, ha három, vagy négy gólt kap a mérkőzés elején. Szinte még időt kérni sem tudtam, amikor még időben lett volna rá. Nem értem a játékosaim hozzáállását, dekoncentráltságát és hitehagyottságát. Köszönjük a Dunaferrnek, hogy egy kicsit helyrebillentett bennünket. Sajnos a csapatunk egy-két tagja azt képzeli magáról, hogy már nagyon sok mindent tud, és közben még sehol nincsen. Remélem, hogy majd ezek a tapasztalatok egy kicsit helyre rakják őket, mint ahogy engem is.

Mi hiányzott a mentális tölteten túl a játékosaidból?

Elsősorban ami a futsal specifikusságot jelenti, fizikálisan is levagyunk maradva a Dunaferrtől. Egyszerűen gyorsabbak voltak nálunk, kitámasztásokban, beindulásokban, és a játék taktikai elemeiben egyaránt.  Mire mi odaértünk, ők már tovább mentek.  Itt az első osztályban heti két-három edzés alatt már nem lehetünk versenyképesek, és ez jelenleg nálunk nem biztosítható. Ennek ez az eredménye.

Reménykedhetsz ennek a megváltoztatásában?

Szerintem, ebben a szezonban biztos, hogy nem.  A játékos keretünk adott, erősíteni nem nagyon tudtunk. Az edzésszámok emelését pedig a játékosaink nem tudják vállalni.

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB