Oldalsáv

Az ezüst után egy bronzérmet is nyertek

2017. június 23.
A minifoci mint a labdarúgás egyik szakága egyre erősebb lábakon áll a világban. Az elvileg egy magyar ötleten alapuló játék látványos térhódításba kezdett. Komoly nemzetközi szövetség rendszerével egy jól működő világhálózatot s ebben Európa- és Világbajnokságokat bonyolítanak le. Az EMF EURO 2017-t, a Kispályás Labdarúgó Európa-bajnokságot, Brunóban rendezték meg. A világranglistán addig a 12. helyen álló magyarok, a bronzérmet szerezték meg.

Az idei magyar sikertörténet

A szakágat sokan még ma is egy kis gyanakvással kezelik, de az idei EB szereplésük valószínűleg komoly lendületet ad a számukra a továbblépésben. Röviden a bronzéremig vezető útról!

 

A csoportkör nyitányban egy szűk győzelemmel jól elvette Magyar Kispályás Válogatott  a házigazdák kedvét: Csehország ellen (1-0), mellyel egy apró lépést tettek a továbbjutás felé! Ezt a sikert: Izrael legyőzése követte(6-0). A következő ellenfél Lettország válogatottja volt, akit (2-1)-re mattoltak. A szép sorozat a csoportelsőséget és a magabiztos továbbjutást hozta.

 

A nyolcad döntő első csatájában Törökország fiai vártak rájuk. Az eredmény (1-0) a javunkra, amit az ellenfelünk igen nehezen élt meg… Őket a szálfa termetű Lengyelország csapata követte. Az (1-1)-es végeredmény után a büntetőpárbaj döntött a mieink javára. Oroszország mackótermetű játékosaival nem bírtak a magyarok, a vége egy (0-3) -as vereség. A titkos álom elúszott, nem mi játszhattuk a döntőt.

 

Végül jött a bronzcsata a hatszoros győztes Románia ellen: egy drámai mérkőzésen (0-0)-ás rendes játékidő után büntetőkkel győztük le őket.

 

A Magyar Minifutball Válogatottban A DUNAFER DUE RENALPIN FC két csupa szív, kitűnő játékosa: Fekete Róbert és Varga Csaba is sikerrel állta meg a helyét. Gratulálunk nekik és a válogatottnak is.

 

Minden poszton megbízhatóan teljesít

 

Fekete Róbert az elmúlt futsal szezon első osztályának legnagyobb meglepetését szállította a gólra törő szellemes center játékával. Ezzel a remek teljesítmény sorozatával a DUNAFERR DUE RENALPIN FC ezüstérmes csapatának házi gólkirálya lett. A nagyszerű eredményeket a Magyar Kispályás Válogatott színeiben kiharcolt EB bronzéremmel egészítette ki.

 

Fekete Róbert (Fotó: Dénes J.) Fekete Róbert (Fotó: Dénes J.) bt: Nagy örömmel kísértem végig a meneteléseteket, gratulálok hozzá!

FR: Köszönjük! Nagy eredményként éltük meg a bronzérem megszerzését. Az Európa Bajnokságon a magyar minifutball válogatott még soha nem végzett ilyen jó helyen. Boldogok vagyunk miatta.

 

bt: Mi kellett hozzá? Egy kis szerencse, vagy Európában valóban ti vagytok a harmadik legjobbak?

FR: A ranglistán nem mi töltjük be ezt a pozíciót. Persze kellett hozzá egy kis szerencse is. Rengeteget dolgozott a csapatunk azért, hogy elérjük ezt a bronzérmet. Nagyon jól egyben voltunk és ezt az állapotot leginkább a Dunaferres futsal csapatunkhoz tudnám hasonlítani. Borzasztóan tudtunk egymásért küzdeni. Itt is barátok játszanak, akik szeretnek együtt focizni. Nagy Lajos szövetségi kapitány nagy hangsúlyt fektetett az egész felkészülés és az EB alatt is a csapategység hibátlan megtartására. Mivel ez meg volt, ha a játék nem is ment annyira, de küzdelemben bárkivel fölvettük a versenyt.

 

bt: A remek felkészüléseteket pszihológiai módszerekkel is segítették?

FR: Az EB előtt egy-két héttel és alatta is voltak olyan programok, amivel mentálisan is megpróbáltak felkészíteni bennünket a következő feladatokra.

 

bt: Milyen kondícióban voltál egy ilyen feszített futsal és egyéb bajnokságok megvívása után?

FR: A szezonon szerencsére eredményesen túljutottam. Ezen a helyszínen viszont egy nagyon nehéz pálya várt ránk.  Furcsa egy érzés volt, mert borzasztóan fogta a lábat. Három-négy percenként cserélnünk kellett miatta. A vége felé már fáradt volt a társaság, de ezt bármelyik válogatottról elmondhatnánk. Nem csoda, hiszen három meccset játszottunk a csoportban, négyet az egyenes kiesésben.

 

bt: Melyik poszt volt a tiéd ebben a válogatottban?

FR: A minifoci válogatottban hátsó ember vagyok. A feladatom a védelem megszervezése és, ha úgy alakult, akkor az ellenfél centerének a megfogása volt. Ez az orosz meccs kivételével elég jól sikerült, hiszen kevés gólt kaptunk.

 

bt: Mi volt a hiba az oroszok ellen?

FR: Elég rosszul jött ki, hogy ekkor hoztuk a leggyengébb a formánkat. Kár érte, mert ez már az elődöntő volt. Pszichésen nem volt gondunk, de ők egy nagyon jó csapatnak mondhatók. A saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy labdabiztosak, és jól mozognak a pályán, megbecsülik a helyzeteiket és játsszák a focit.

 

bt: Őszintén szólva én az elején nem nagyon bíztam ebben a jó végeredményben!

FR: Az EB előtt nem volt konkrétan meghatározott, elérendő cél. A nyitó meccset úgy hoztuk a csehek ellen, hogy náluk volt többször a labda és helyzetekkel is jobban álltak. Utána kezdtünk el azon gondolkodni, hogy akár lehet valami keresni valónk ebben a sorozatban. Amikor a csoportunkból az első helyen jutottunk tovább, akkor láttuk, hogy mit hozott a sorsolásunk. Az európai ranglistán szereplő top csapatok átkerültek a másik ágra és rájöttünk, hogy „Hoppá! Akár a négybe is bekerülhetünk!”.  És akkor jöttek a törökök, akik nem annyira erősek, és ellenük akár több góllal is nyerhettünk volna. Azután a lengyelek következtek, hozzánk hasonló erőt képviselve. Velük egy döntetlent játszottunk, és büntetőkkel mi jutottunk tovább. Máris elődöntősök lettünk! Nyilván egyik meccset sem vettünk félvállról, de itt már érmet akartunk nyerni. És ez sikerült.

 

bt: A futsal csapatunkkal egy ezüstérmet szereztél. Összemérhető ez a két dolog?

FR: Nem lehet. Két különböző szakágról beszélünk, ezért nem hasonlítanám össze őket. Mindkettő egy óriási boldogság.

 

bt: A futsal bajnokságban egy új poszton parádés szezont zártál és vele a csapatunk gólkirálya lettél, amihez szintén gratulálok.

FR: Ezt is köszönöm, nagyon büszke vagyok rá! Nem gondoltam, hogy az új posztomon ilyen jól fog sikerülni az idei szereplésem. Az ötlet Fehér Zsolt vezetőedzőé volt. Soha nem szerettem és eddig nem is játszottam ezt a posztot, de ha a csapat érdekei ezt kívánták meg, akkor természetesen elvállaltam. Szerencsére jól sült el a dolog.

 

bt: Itt a labdarúgó szezon vége. Mi lesz a sportos dolgod augusztus elejéig?

FR: A hazatérésünket követő első napokban kellemes médiaszenzáció lettünk és sok helyre hívtak bennünket. Mostantól nekem is a nyári szünet következik és a pihenésről fog szólni ez a pár hét.

 

Centerként a nagy csatákban

 

A futball minden szakágában otthonosan mozog. A mesterei szívesen teszik a center pozícióba Varga Csabát, aki óriási szívvel küzdi végig a mérkőzéseket, nehezen védhető helyzetekbe játsza magát és remek átadásokkal hozza helyzetbe a gólra törő társait. A DUNAFERR DUE RENALPIN FC ezüstérmese a Magyar Kispályás Válogatott tagjaként is sokat tett a közösen elért bronzérmükhöz.

 

Varga Csaba (Fotó: Dénes J.) Varga Csaba (Fotó: Dénes J.) bt: Gratulálok, nagy sikernek találom az eredményeteket! Te hogy éled meg?

VCS: Amikor az oroszoktól kikaptunk, akkor egy kicsit elvoltunk keseredve. Így visszanézve a meccset elismerhetjük, hogy nem sok okunk volt rá. Ez a bronzérem a tisztes helytállást jelenti. A sorozat előtt ezzel az eredménnyel abszolút kiegyeztem volna. Természetesen a döntőbe jutás lehetősége előtt egyből többet akar az ember.

 

bt: Melyikek voltak a „nagy” meccsek?

VCS: Az első volt a tornanyitó mérkőzése. Ez mindenhol presztizs csatát követel.  Akkor volt a legnagyobb létszámú a közönség is.  Nagyon komoly viadal lett belőle. Ahogy az valószínűleg másnak is kitűnt: a csehek elleni 1-0-ás győzelmünk egy nagy diadalnak számított. Az oroszok elleni megint csak olyan volt, ami komoly férfierőt követelt. A románok szemben volt a legélesebb meccsünk.  Kemény csata volt a javából. Szinte élet-halál harcot folytattunk egymás ellen a pályán.

 

bt: Melyik poszton harcoltad végig ezeket a mérkőzéseket?

VCS: Itt is center pozícióban játszottam.  Ezen a sorozaton az elő- és a visszakészítés volt a feladatom, ami hála Istennek több gólunk előtt is sikerült. Ugyan sokkal többet is szerezhettünk volna, de a pálya nagyon nehéz és szokatlan volt a számunkra, igaz másoknak is. Játékban sokkal többre vagyunk képesek, mint ahogy ez itt most sikerült.

 

bt: Mitől volt nehéz ez a pálya?

VCS: Műfüves, de igen mély, de ugyanakkor nagyon kemény pályán játszottunk. A megszokott műfűre hasonlított, de az ott alkalmazott granulátum nélkül használták. Nagyon nehéz rajta a mozgás és mondhatjuk, hogy eltűnik rajta a játékosok sebessége. Azt mondhatjuk, hogy a rosszabbik csapatnak kedvezett.

 

bt: Nagy harcos hírében álltak az ellenfeleitek. Milyen fizikális állapotban voltak?

VCS: A románok és a törökök is körülbelül ilyenek voltak, mint mi. Az oroszok és a lengyelek 190/90-es magasságot és súlyt képviseltek.

 

bt: Túl ezen a szezonzáró sikeren, vajon most már elkezdheted a labdarúgók nyári szünetét?

VCS: Most már kitudom venni a sport szempontjából nekem járó szabadnapjaimat. Csak a munkára fogok koncentrálni. A szabaddá vált délutánonként jöhet a pihenés. A hétvégenként esetleg belefér egy kis hobbifoci, de általában csak a pihenésre akarok koncentrálni.

 

bt: Az idei labdarúgó szezont a DUNAFERR DUE RENALPIN FEC-vel és a Magyar Kispályás Válogatottal két nagyon szép trófeával zártad. Meg vagy elégedve az idei teljesítményeddel?

VCS: Igen. Büszke vagyok arra, hogy ezt a két érmet megtudtam szerezni. Biztosan szebb is lehetett volna, de talán rosszabb is. Örülök mindkét éremnek.

 

 

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB