Oldalsáv

A jövő megalapozása

2017. január 8.
Hosszabb idő után lépett a futsal nyilvánossága elé Budavári Árpád a Dunaferr DUE RENALPIN FC év végi záróünnepségén. Magánszemélyként. Már nem tagja a szakosztály vezetésének. A nyár óta. Három évig ezt a szekeret tolta. Ott volt a megszületésénél és a felcseperedésénél. A futsal elszánt híveként áll az utánpótlás mellett.

Budavári Árpád Budavári Árpád bt: Örömmel láttuk a csapatunk évzáró rendezvényén, ahová nem üres kézzel érkezett. Ajándékot hozott két utánpótláskorú játékosnak.

BÁ: Kerestük annak a lehetőségét, hogy bár az eddigi eredmények és sikerek is szépek, miként lehet a dunaújvárosi fiatalok figyelmét még jobban ráirányítani a futsalra. Azt gondolom, hogy üzenet értéke van annak, hogy azokat a futsalozó középiskolás diákokat, akik a tanulmányaik mellett a sportot sem hanyagolják el, akik mindkettőt magas szinten tudják művelni, azokat megjutalmazom. Én, mint magánszemély ajánlottam fel egy összeget erre a célra, amit az U17 és az U20-as csapat egy-egy játékosa kapott meg.

bt: Reméljük, hogy a szerepvállalása az utánpótlás ügyében hosszútávú lesz!

BÁ: A Dunaújvárosi Egyetemmel folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet tanulni és sportolni úgy, hogy egyik se menjen a másik rovására. Ennek a részleteit nyilván a későbbiekben fogjuk kibontani.

Azt gondolom, hogy Dunaújváros az Egyetemével és az országosan is példaértékűen színes sportpalettájával az egyik legalkalmasabb helyszín arra egy magyar fiatalnak, hogy úgy vegyen részt az élsportban, hogy mellette a tanulásról se kelljen lemondania. Ehhez a Dunaújvárosi Egyetem minden segítséget megad, a városban lévő sportág választék pedig adott a maga kiváló rendszerével.

bt: Ez nagyon harmonizálni látszik a fejlett országok College rendszerével.

BÁ: Amerikában a sportolás igazi színtere az egyetemi rendszer, csak a kirakata például a NHL, NBA, NFL, hogy csak a legsikeresebbeket említsük meg. Európában is igen sok tapasztalat gyűlt össze arra vonatkozólag, hogy hogyan segíthetik a felsőoktatási intézmények a sportolókat és az ő teljesítményük, miként válhat a tanintézetek javára.

A mi városunkban arra mutatkozik lehetőség, hogy az itt található tetszőleges sportágban a tehetségeket toborzók, bíztató pályaívet tudnak bemutatni a középiskolába lépés előtt álló kiválasztottjaiknak. Elmondhatják nekik, hogy nálunk adottak a tanulás és a sportolás együttes feltételei és, ha kimagasló szinten teszi azt valaki - válogatott is lehet. Itt egy megfelelő tanulmányi eredmény mellett egyenes út vezethet a számukra az Egyetemre is.

Egy megkerülhetetlen problémára tudunk megoldást találni, mert itt kellő teljesítmény mellett nem kell elkallódnia egy sporttehetségnek azért, mert a tanulást választotta és nem kell diploma nélkül maradni annak, aki az élsportban találta meg a helyét.

bt: Vajon kell e választani a tanulás és a sportolás között?

BÁ: Nem gondolom, hogy a szülők számára az adhat iránymutatást gyermekük jövőjére tekintve, hogy melyik sportág mellett lehet "megúszni" a tanulást. A vízilabda legendás arról, hogy játékosaik legtöbbje diplomát szerez. Ők ezt már 20-30 éve felismerték. A mai világ tudásalapú, a sportolói karrier pedig a legjobbak számára mulandó dolog. E törvényszerűségek felismerése alapvető fontosságú minden sportoló, szülő és sportvezető számára. A civil élet sikereit pedig a sport melletti tanulással lehet megalapozni.

bt: Nem mondanám általánosnak azt, ami a Dunaferr DUE RENALPIN FC-nél tapasztalható, hogy a nevelőegyesület figyelemmel követi az utánpótláskorúak tanulmányi eredményeit is!

BÁ: A futsalozó fiatalok számára különösen fontos hogy a sikeresen űzött sport mellett a tanulásra fordított figyelem se lankadjon, hiszen ez a sportág még a legjobbak számára sem tud olyan egzisztenciális biztonságot teremteni, mint több más látványsportág. Fontos tehát, hogy a sportolói karriert reálisan ítéljük meg és a sportközegben is figyeljünk fiatal játékosaink tanulmányi előrehaladására.

bt: A labdarúgást megkedvelő fiatalok számára mennyire jelenthet a válaszutat a nagypályás játékkal és a futsalal való találkozás?

BÁ: Aki azt gondolja, hogy egy fiatal számára a nagypályás labdarúgás és a futsal között választania kell az óriási tévedésben van. A kettőt lehet egyszerre űzni, mivel ettől csak komplexebb, jobb játékos lesz valaki. A Serie A-ban játszó Nagy Ádám az elő példa, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy futsalos múltja mennyire segítette őt a fejlődésében. A mai magyar edzői kar legnevesebb szakembere, Dárdai Pál pedig magyar futsal edzőt szerződtetett a Herthahoz, aki a futsalhoz nemigen szokott német játékosok számára közvetít új szemléletet.

(fotó:www.duol.hu)

 

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB