Oldalsáv

Harci tűzben égő csapatok

2016. szeptember 18.
Ritka és szerencsés állapot az, amikor egy csapatbajnokság résztvevői már a rajt pillanatában ilyen elánnal csapnak össze, mint ahogy most a Férfi futsal NB I-ben történik. A mi első hazai mérkőzésünk: a Dunaferr DUE RENALPIN FC - Aramis SE nagy csatát ígér.

Megfiatalodtak

 

A sikerre vezető csapatépítési koncepciójukat a dunaújvárosi kötődésű és mellettük más hazai fiatalok képzésében és játéklehetőséghez való juttatásában látja Zemankó Zoltán a Dunaferr DUE RENALPIN FC operatív vezetője. Bár a szezonnyitó mérkőzés döntetlenjét pontvesztésként értékeli, föltétlen bízik a sikeres folytatásban.

 

Zemankó Zoltán (Fotó: Dénes János) Zemankó Zoltán (Fotó: Dénes János) bt: Első ránézésre azt mondják: „megfiatalodott a csapatotok! Így van ez?

ZZ: Megfiatalodtunk és ez pontosan összeegyeztethető a céljainkkal, hiszen az a koncepció, ami mellett dolgozunk, szerves részét képezi az, hogy a dunaújvárosi és az ország tehetséges fiataljait felkaroljuk és ezekkel a magyar srácokkal hosszútávon építkezünk.

 

Teljesen tudatosan történt, ahogy igazoltunk a nyáron: Józsa Tamás és Varsányi Áron személyében, illetve a dunaújvárosi kötődésű Csányi Dávid, valamint Fridrich Dávid mindannyian olyan fiatalok, akire a klubunk hosszútávon szeretne számítani.

 

bt: A szurkolók számára valószínűleg nagyon szimpatikus lépés volt, hogy   a felkészülési mérkőzések során egészen fiatalok, még U 18-asok is együtt játszhattak a „nagyokkal”! Ez is a program része volt?

ZZ: Nem „csak” játszottak, hanem nagyon jól és hatékonyan kapcsolódtak be a munkába. Ez dicséri az utánpótlás nevelésünket, hiszen a most már harmadik éve tartó utánpótlás nevelésünk Facskó Józsi szárnyai alatt nagyon jó úton halad.  Az ott képzett fiatalok ma már meghívásokat kapnak a felnőtt csapathoz.

 

Az elmúlt nyáron több olyan felkészülési mérkőzésünk is volt, ahol szerepet kaptak. Nem csak jól vizsgáztak, hanem bizonyították, hogy hosszútávon is helyük lehet ebben a csapatban.  Nagyon örülök, hogy az Aramis ellen ők tudták sikerre vinni azt a mérkőzést! Jól látszik, hogy a dunaújvárosi fiataloknak is lehet jövőjük ebben a sportágban, de az is biztos, hogy nagyon sokat kell még nekik edződni és tanulni ahhoz, hogy hatékony és jó játékos váljon belőlük.

 

bt: Túl vagyunk a szezonnyitó mérkőzésen és mire észrevettük, igazi rangadó lett belőle, bár egy döntetlen kellett beérnetek. Ez egy igazságos eredmény volt?

ZZ: A játék képe alapján és összességében igazságos eredmény született. Visszanézve a mérkőzés felvételét azonban jól látszik, hogy a több és veszélyesebb helyzetet a mi csapatunk alakította ki.  A Veszprém a mi tavalyi játékunkhoz nagyon hasonlót mutatott be.

 

Nagyon zártan álltak vissza védekezésre és ebből próbáltak meg kontrákat építeni.  Egy ilyen stílusban játszó csapat ellen, akik kilenc méterre állnak a saját kapujuktól, nagyon nehéz helyzeteket kialakítani. Ennek ellenére a helyzetekig eljutottunk, de azok kihasználása hagyott maga után kívánnivalót.

 

Nagyon szeretnénk a szezon első hazai mérkőzésén az Aramis ellen bizonyítani azt, hogy jó úton haladunk és ezzel itthon tartani a három pontot.

 

bt: Messze még a vége. Még az alapszakasznak is. Kell azon szomorkodni, hogy csak egy gólt lőttünk?

ZZ: Semmiképpen. Láttuk azt az elmúlt szezonban, hogy a felsőházi bejutást követően még bármi megtörténhet. Akkor a negyedik helyen jutottunk be és utána egy nagyon jó szériában értünk fel a dobogó második fokára. Az alapszakaszi legfontosabb célunk, hogy bejussunk a felsőházi rájátszásba és ott majd bármi történhet.

 

Az már most is jól látszik, hogy a Győr talán az idén még jobban kiemelkedik ebből a mezőnyből, őket nagyon nehéz lesz elcsípni. A helyezésekért nagyon nagy küzdelmet fognak folytatni az odakerülő csapatok.

 

A frissen felkerülő csapatok is összeszedetten, komoly szakmai háttérrel érkeztek ezért biztos, hogy nem lesz ebben az idényben könnyű mérkőzés. Sokkal kiegyenlítettebb bajnokságra számítok, mint a tavalyi volt!

 

A jól bevált utat követjük

 

Az elmúlt szezonbeli teljesítményüket nagy dolognak tartva, hasonló módon készül a célba érkezésre, mint korábban. Fehér Zsolt a Dunaferr DUE RENALPIN FC vezetőedzője tervszerűen és bizalommal foglalkozik a fiatalokkal is, mert a csapatba kívánja építeni őket.

 

Fehér Zsolt Fehér Zsolt bt: Mi volt a nyári feladatod a Dunaferr DUE RANALPIN FC-nél: új csapatot építeni és stílust teremteni, vagy folytatni a tavalyi utat?

FZS: Egyértelmű, hogy a jól bevált utat követni! A tavalyi szezonban nagy dolgot vittünk véghez ezért szeretném, ha azon az úton mennénk tovább!

 

bt: Három máris hadba vethető játékos érkezett hozzátok. Ők a kiszemeltjeid voltak, vagy maguktól érkeztek?

FZS: Ezekkel a fiúkkal én szerettem volna együtt dolgozni. Németh Péterrel már rég óta ismerjük egymást, de erre most jött el az idő! Józsa Tamást illetve Varsányi Áront én kerestem meg, hogy csatlakozzanak hozzánk. Szerintem az országban a legtehetségesebb fiatalok közé tartoznak, ezért bízok benne, hogy be is bizonyítják ezt a dolgot az idén!

 

bt: A felkészülés során lehetőséget adtál az U18-as korosztály legjobbjainak a bemutatkozásra. Hogy éltek a lehetőséggel?

FZS: Minden fiatal jól állt bele a munkába. Minden nap figyelemmel követem őket és esélyt kapnak arra, hogy a felnőttek között is megmérettessék magukat!

 

bt: Túl vagytok a szezon első mérkőzésén, ami döntetlent hozott. Meg vagy elégedve a nyitánnyal?

FZS: Vegyes érzéseim vannak a Veszprém elleni találkozóval kapcsolatban! Annak tudatában, hogy egy jó csapat ellen játszottunk döntetlent, az X nem rossz eredmény, de véleményem szerint nyernünk kellett volna... Ezért egy kicsit savanyú a szőlő.

 

bt: Milyen célt tűztél ki a csapat elé a fináléra?

FZS: Szeretném, ha a felsőházba jutnánk! Ott, pedig mint ahogy azt tavaly is észleltük, minden meccs egy döntő! Bízok a sikeres szezonban!

 

bt: Az elmúlt héten lezajlott a szezonnyitó mérkőzésetek Veszprémben, ami egy pontot hozott. Ez meghatározta az eheti munkátokat?

FZS: Igen, minden mérkőzésre különböző dolgokkal készülünk, hiszen minden csapat más és más felfogásban játszik!

 

bt: A hétfői ellenfeletek az Aramis, sikeres rajtot vett. Megváltozott a játékereje az elmúlt szezonéhoz képest?

FZS: Amennyiben az Aramis nem vett volna jó rajtot akkor is az egyik legjobban összerakott magyar csapat egyike! Változott a keretük, új játékosokat igazoltak és az UP játékosaik is egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Pál Patrik például három gólt jegyez a legutóbbi, az FTC elleni meccsükről.

 

bt: A kemény, nagyiramú bajnoki mérkőzés és a gondolom hasonló edzések hoztak-e sérüléseket a csapatod soraiban ezen a héten?

FZS: Nagyon jól dolgoztak a srácok ezen a héten. Tudják jól, hogy nagyobb sebességre lesz szükség ahhoz, hogy itthon tudjuk tartani a három pontot hétfő este! Szerencsére nincs sérült a keretünkben!

 

bt: A szezon első hazai bajnoki meccse következik. Mit tudsz ígérni: szép játékot, vagy egy harcos összecsapást?

FZS: Maga a játék nagyon szép, így azt már mindenki tudja, hogy körülbelül mire is számíthat! A csapatom pedig az utolsó pillanatig menni fog előre és mindent megtesz a győzelemért!

 

bt: Kaphatnak-e lehetőséget a legfiatalabbak?

FZS: Szeretném, ha minél előbb szóhoz tudnának jutni. Jól dolgoznak az edzéseken, mert bizonyítani szeretnének. Főleg Csányival vagyok nagyon megelégedve!

 

bt: Szépszámú közönséget várunk a hazai mérkőzésünkre. Számítotok a buzdításukra? Segíteni fog?

FZS: Minden sportban előnyt jelent, ha vannak hazai szurkolói egy csapatnak. Nincs ez másképp a futsalban sem! Bízok, bízunk a szurkolóinkban, hogy segítenek nekünk a hétfői mérkőzésen is!

 

Jobban és többet fogunk dolgozni

 

Korábban kemény ellenfél volt, de jó és régi ismerősként érkezett a Dunaferr DUE RENALPIN FC csapatához Németh Péter augusztus elején. Tanulja az újvárosi játékrendet és szívesen foglalkozik az utánpótláskorú játékosokkal is. Szembe tud nézni a pontvesztéssel is, mert a hibák kijavítása és a tanulás a célja.

 

Németh Péter Németh Péter bt: Összebarátkoztál a korábban talán a legharapósabb ellenfeleiddel! Vagy ez a barátság nem augusztus 1-én kezdődött?

NP: Ez már korábbra tehető. A Revivel például lehet, hogy már van tíz éves is a kapcsolatunk. a többieket pedig a válogatottba való beépülésükkor ismertem meg illetve, ahogy a Dunaújváros Futsal egyre inkább figyelemre méltó eredményeket ért el. Ezért nem mondanám, hogy augusztus elején az ismerkedéssel kellett volna kezdenem a beilleszkedésemet.

 

bt: Először azt hittem, hogy „csak”egy kiváló hátvéd vagy, de a felkészülés alatt kiderült, hogy igen veszélyes vagy a kapura is. Melyik a neked való poszt és feladat?

NP: Pár évvel ezelőtt azért veszélyesebb voltam előrefelé, most már inkább a védekező technikámmal rukkolok elő, mert az lett az erősebb oldalam. Majd, ha erőlétileg utolérem magam (mert most úgy érzem, hogy van egy kicsi deficitem), akkor remélem, hogy ebben a társaságban, ahol ennyi előre játékos van, a védekező munka mellett én is jobban felfogok érni a kapu elé és ez a gólokban is megfog mutatkozni.

 

bt: Volt egy olyan előkészületi mérkőzésetek, amikor feltűnően sok utánpótláskorú gyerek szerepelt a csapatban. Te a kispadról nagy odaadással irányítottad őket. Jó velük a kapcsolatod?

NP: Sülysápon és Veszprémben is utánpótlás edzősködtem már és mellette tanítok, ami azt jelenti, hogy mindig a fiatalok között vagyok. Szeretem ezt a munkát, de most nem lesz konkrét utánpótlás csapatom.

 

Igyekszem átadni nekik azokat az ismereteket, amiket a viszonylag hosszú pályafutásom alatt megszereztem. Viszonylag későn kezdtem el a futsalt és látom magamon, hogy ha korábban tanulok meg annyi mindent erről a szakágról, amit sajnos csak az utóbbi négy-öt évben tehettem, akkor hamarabb érek el erre a szintre és ma már jóval előbbre járnék.

 

A mentalitásom is ilyen. Űzöm-hajtom őket, hogy amit szeretnek csinálni azt, csak teljes intenzitással és odaadással végezzék, mert az vezet a sikerre.

 

bt: A szezonnyitón viszont a nagyfiúkat buzdítottad a Veszprém ellen. A küzdelem sikeres volt, az eredmény döntetlen. Benne van a játékképedben, hogy időnként pontot veszít az ember?

NP: Ez a sport. Megtanultam, hogy időnként így alakulnak a dolgok. Bár közelebb álltunk a győzelemhez, most nem sikerült kivívni ezért reálisnak tűnik az eredmény. Ez benne van egy hosszú bajnoki szezonban.

 

Nyilván az alapszakasz is fontos, de minden a rájátszásban fog eldőlni. Nem szomorkodnunk kell, hanem még jobban és többet dolgoznunk. Konkrétan nekem még jobban bele kell szokni a dunaújvárosi játékba. Ezen az úton kell járni és a végén sokkal jobb lehet a kedvünk!

 

Közel a visszatéréshez!

Fájdalmas vesztesége volt a csapatunknak az egyik éljátékosunk: Horváth Szabolcs időleges elveszítése egy súlyos sérülése miatt. Majd egy év kellett ahhoz, hogy felépülésébe vetett reményeink beteljesülésére várjunk. A kitartóan elvégzett munka remélhetőleg eredményre vezetett. A kiváló játékos már a visszatérését tervezheti!

Horváth Szabolcs Horváth Szabolcs bt: A sérülésed óta elmúlt hónapokban mérhetetlenül sok munkát végeztél el. Hol tartasz most a visszatéréshez vezető úton?

HSZ: A porc műtétem után volt egy mélyebb pont, amikor nem úgy alakultak a dolgok a sérülésemmel kapcsolatosan, ahogy szerettem volna. Az utóbbi 2-3 hét után azonban bizakodó vagyok. A csapattal edzettem és hál’ Istennek már csak enyhe fájdalommal telt a munka az elmúlt héten. Erő állapotom még nem a megfelelő, és a játék rutint is vissza kell szerezzem. De a visszatérésem nagyon közel van.

bt: Magányos harcos voltál, vagy voltak segítőid?

HSZ: Természetesen voltak magányos napjaim az elmúlt tizenegy hónap alatt. Volt úgy, hogy talán egy kicsit már kezdtem beletörődni abba, hogy lehetséges: mégse lesz újra a régi a lábam! Ezt szerencsére nem hagyták a körülöttem lévők (gondolok itt a családomra, a barátaimra, és természetesen a Csapat teljes stábjára). Sajnos kevesen kapnak olyan komoly támogatást az adott klubtól, vagy a játékostársaiktól, edzőjüktől, mint én. Nagyon hálás vagyok és igyekszem mielőbb meghálálni a pályán.

bt: Az edzéseken meglesve úgy látszott, hogy közel jársz a fantasztikus robbanékonyságodhoz és a sebességedhez. Meg vagy vele elégedve?

HSZ: Jól éreztem magam az edzéseken. A fájdalmam enyhén ugyan, de még jelen van. Jelenleg rögzítőben kell edzenem, de ez már a legkevesebb. A korábbi robbanékonyságom és a sebességem eléréséhez további kemény edzésmunkára van szükségem.  Az a tizenegy hónap az tizenegy hónap, de ezen lemaradásom Provoda Évivel a gyúrónkkal nap, mint nap dolgozunk.

bt: Milyen eredményt vársz az Aramis ellen?

HSZ: Izgalmas meccset várok! Mind a két csapat komoly játékerőt képvisel, és jól ismeri egymást. De ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy természetesen dunaújvárosi győzelemmel fog véget érni a mérkőzés.

 

Kiszolgáljuk a közönséget

 

Nagy elszántsággal és alapos felkészülés után várja a csapatunk az Aramis SE elleni megmérettetést. Az egyik fiatal tehetségünk Fridrich Dávid a tanulságos nyitány után a hazai környezet előnyeire is építve készül az újabb fordulóra. Felelősen gondol a város színeiben való játékra és természetesen most is győzni akar.

 

Fridrich Dávid Fridrich Dávid bt: A hosszú felkészülés után végre megkezdődött a bajnokság. Egy döntetlennel. Nehéz meccs volt?

FD: Egy jól felkészített Veszprém ellen játszottunk. Azt hiszem mind fizikailag, mind taktikailag fejlődtek a tavalyi évhez képest. Meggyőződésem, hogy sok csapat szenvedni fog azért, hogy elvigye tőlük a pontot, vagy a pontokat. Ennek ellenére azt gondolom, hogy otthagytunk kettő pontot, mint hogy szereztünk egyet.

 

bt: Most már hazai pályán folytatjátok: neked is jobban fekszik a hazai pálya?

FD: Egészen más az ember közérzete itthon, mint idegenben. Mindenki jobban szereti az otthoni környezetet, centiről centire ismeri, a szurkolók személye is jobban motiválhatja a játékost.  Alapból egy pluszt ad az, hogy Dunaújvárosban és Dunaújvárosért játszhatunk! Mindenki ellen a maximumot, sőt még annál többet szeretnénk kiadni magunkból, hogy kiszolgáljuk a közönséget.

 

bt: Az ellenfeleid többsége jelentős fizikai előnyben van veled szemben, mégis sikerül jól kijönnöd a párharcokból. Mi segít neked a gyorsaságod, a szemfülességed, vagy fölállsz velük harcolni?

FD: Nyílván való hogy fizikailag gyakran hátrányban vagyok. Ez ellen már tettem is lépéseket és rajta vagyok, hogy fejlődjek. A gyorsaságommal, a dinamikámmal és a mentalitásommal próbálom ellensúlyozni a jelenlegi különbségeket.

 

bt: Milyen eredményt vársz az Aramissal szemben? Ez nehéz feladatnak ígérkezik?

FD: Mindenképpen itthon akarjuk tartani a három pontot. Hazai pályán minden csapat erre törekszik, de főleg a Veszprémben elhullajtott kettő pont és a szurkolóink miatt is fontos, hogy győzelemmel vonuljunk le a pályáról hétfő este.

 

Az Aramis egy Fradi elleni győzelem után érkezik hozzánk ezért biztos, hogy a személyükben is egy önbizalommal teli és motivált csapatot láthat majd a kilátogató közönség. Ennek ellenére tőlünk csak a győzelem lesz elfogadható!

 

Tempót váltott az Aramis SE

 

A csapatok gyakran nyugtatják a szurkolói kedélyeket a sikeres, jó eredményeket hozó felkészülési sorozatukkal. A hétfői ellenfelünk az Aramis is okkal tehetett így, amit azután az első fordulóban a szintén magabiztos résztvevőként jegyzett Fradi elleni fölényes 5-1-es győzelmükkel igazolhattak. A jövőjükre nézve föltétlenül bíztató, hogy az egyik utánpótláskorú játékosuk: Pál Patrik mesterhármassal kezdte a bajnokságot.

 

A csapat erősségei közé sorolhatjuk Korozmán Krisztiánt, aki 124 első osztályú mérkőzést és 8-szoros válogatottságot tudhat a magáénak. Ugyancsak ide kívánkozik Szeghy Szabolcs 174 NB I-es meccsével és mellette elmondhatjuk róla azt is, hogy 46 alkalommal volt válogatott. Valószínűleg kitüntetett figyelem fogja a mieink részéről övezni a kiválóan képzett Da Silva Ribeiro Ronit, aki 144 NB I.-es mérkőzéssel a háta mögött érkezik. A velünk szembeni legnagyobb erősségük mégis a kapuban álló Hegedűs, aki tökéletesen ismeri a csapatunkat, hiszen az előző szezonban még a mi színeinkben játszott.

 

Az Aramis az első forduló után a 3. helyen áll a tabellán.

 

És most lássuk a Dunaferr DUE RENALPIN FC legénységét!

 

Természetesen mi is elmondhatjuk, hogy a felkészülés folyamata tervszerű építkezést, javuló játékot és szép sikereket hozott. És még valamit. A mi csapatunk vezetése nem félt egy igazi értékmérő felméréstől: a legerősebb hazai csapat a Rába ETO-val szemben is megmérette magát. Nem mi győztünk. A fiúk viszont a saját szemükkel láthatták, hogy milyen teljesítmény jelentheti a követendő irányt. A tanulságok biztosan jól szolgálnak az előttük álló időszakban.

 

Többször beszéltünk a nyitó mérkőzésről, a Veszprém elleni csatáról. A megújult, bizonyításra váró helyiek óriási lelkesedése kemény csatában hozta a nekünk kevés örömet hozó kiharcolt döntetlent. Az ott született tanulságok is hasznos építőkövek lehetnek a mieink fejlődésében.

 

Kikre számíthatunk az újabb sikerek elérésében?

 

Mindenekelőtt a csapat menedzsmentjére, akik biztosítják a zavartalan munkát!

És természetesen a Fehér Zsolt által irányított és tűzben tartott, mindig győzni akaró játékosokra.

 

Az új csapatkapitány Reveland Zoltán kiváló társakat fog találni: a régieket és a bizonyításra váró újakat egyaránt. Büszkén olvassuk el a következő, válogatottakkal is szépen megtűzdelt névsort: Csányi, Fekete, Fridrich, a Horváth fivérek, Hosszú, Józsa, Klacsák, Németh, Schrancz, Varga és Varsányi!

 

És a Szurkolóink!

 

Az egész Csapat egy emberként számít rájuk, mert fontosnak tartja a buzdításukat, amiért jó játékkal és kedvező eredményekkel akarja kiszolgálni őket!

 

A Tabella

 

A csapatunk az első forduló után egy pontjával az ötödik helyen áll a táblázaton.  Látva az elvégzett munkájukat és a tehetségüket nem ígérjük túl magunkat, amikor az előrelépésükkel számolunk.

 

Hajrá Dunaferr!

 

Komoly meccs lesz az Aramis elleni is

Az idei szezonnyitó fordulójában sokan figyelték kíváncsian az Aramis SE - FTC Futsal – Fisher Klíma 5-1 (3-1) mérkőzést.  A Fradi több évre visszavonult az első osztályból és ebben a szezonban ismét ott szeretné megvetni a lábát. Az első komoly akadályt a hétfői ellenfelünk, az Aramis gördítette eléjük.

Az összecsapás jó iramú és helyenként szikrázó volt. A találkozón az Aramis akarata érvényesült. Jól kezelték a vendégek minden próbálkozását és nem rettentek meg a szórványosan fellobbanó Fradi tűztől sem. A kapujukban az a kiváló formában játszó Hegedűs állt, aki a nyárig a mi csapatunkban szerepelt és ezért meglehetősen jól ismeri az alapcsatunkat, valamint a korábbi mesteri játékelemeinket is!

A felkészülési sorozatunkban, hazai pályán, az emlékezetes módon megfiatalított csapatunkkal 7-2- re győztük le őket. Nem csak a sportszerűség miatt mondhatjuk azt, hogy az már történelem.

 

Arról a csatáról Frank Tamás játékos-edző tanulságos  gondolatokat mondott el nekünk: „nem úgy készültünk fel a mérkőzésre, ahogy kellett volna. langyosan kezdtünk és később már nem tudtunk a szükséges mértékben felpörögni.”

 

Az idei terveiről elmondta, hogy „Szeretnénk minél előbb végezni. Először is nem szabad ilyen mérkőzéseket játszani, mint a mai napon. Nekünk egy szorgos kis csapatnak kell lennünk itt az NB I-ben. Mindenkinek szeretnénk megnehezíteni a dolgát! Minél eredményesebben akarunk szerepelni, de tudjuk, hogy mik a határaink. Nekünk a Dunaújváros elleni pontszerzés is bravúrnak fog számítani”

 

Nos, hétfőn sikerült is. Az akkori nyilatkozata érthetően lényegesen nagyobb önbizalomról tanúskodik: „Helyenként jó iramú mérkőzés volt. Úgy érzem jobban játszottunk, és megérdemelten nyertük meg a mérkőzést. Nagyon örülök, hogy sikerült jó rajtot venni, ami igen fontos. Remélem, a folytatásban is hasonlóan eredményesek tudunk lenni.”

 

Az már biztos, hogy komoly feladat vár a mieinkre hétfőn este!

Hajrá Dunaferr!

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB