Oldalsáv

Végiggondolt és következetes lépésekkel

2016. január 15.
Az új év elején a jövőt kutató sporttárgyú kérdéseinkkel kerestük fel Cserna Gábor urat, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterét. Valamennyi sportbarát és a különböző szakosztályokban dolgozók számára megnyugtató hírrel szolgált: „továbbra is nagy figyelmet szentelünk a sportágak és sportolóink támogatására!”

Cserna Gábor Cserna Gábor

bt: Dunaújváros Megyei Jogú Város az elmúlt időszakban elkötelezetten támogatta a helyi sportéletet. Számíthatnak a benne dolgozók erre a jövőben is?
CSG: Önkormányzatunk, és a magam nevében is elmondhatom, hogy a helyi sportélet támogatása nemcsak az elmúlt időszakban volt fontos célunk, hanem a jövőben továbbra is nagy figyelmet szentelünk a sportágak és sportolóink támogatására! 

Amikor átvettük a város vezetésének megtisztelő feladatát számos területen -így a sport területén is- gondokat tapasztaltunk. Kezdjük a Dunaferr SE-vel, akik több szakosztályban, több tehetség jövőjét gondozzák, de a Vasmű elapadó támogatása révén ellehetetlenült a működésük. Folytatván a sort a kézilabdás lányokkal, akiknek a karrierjét új formában kellett megalapoznunk ahhoz, hogy a helyi értékeink és büszkeségeink ne más városban, és ne más színekben keressék a boldogulásukat.

Végiggondolt és következetes lépésekre volt szükség, melyet az elmúlt években végrehajtottunk, és a jövőben is folytatni kívánunk. Konkrét pályázatok formájában segítjük a sportszervezetek működését, amelyek jelentős forrást jelentenek az önkormányzat költségvetésében.  A legutóbbi döntésünk értelmében több mint 13 millió forintot kaphattak a sportpályázatra jelentkezett alapítványok. 

Ezen felül vannak még a sportszervezetek, egyesületek közel húsz millió forinttal, a futball csapatunk létrehozására is meghatározó forrást áldoztunk és külön támogatjuk a különféle sportrendezvényeket (legyen szó röplabdából, fociról, úszásról vagy akár küzdősportról), illetve eszközbeszerzéseket is, és még sorolhatnám.

Több fejlesztést is végrehajtottunk az elmúlt években, mely szintén a helyi sportélet támogatásának jegyében történik. Többek között ilyen volt a dunaújvárosi tornacsarnok belső játéktéri világításának korszerűsítése, vagy az időben közelebbi stadion felújítása. 

A Fabó Éva Sportuszoda közel 30 millió forintos, rendkívül időszerű fejlesztése (az üzemeltető DVG Zrt. részére forrást biztosított a város: fenékemelő hidraulika vezérlésének teljes felújítása 11,6 millió forint, lelátó szigetelése, bútorozása 17,6 millió forint). Közel húszmillió forintból újították fel a Dunaferr SE csónakházának külső szigetelését, valamint fűtésrendszerét. Segítettük a Gurics György Birkózócentrum létrehozását is. 

A jövőbeli terveink között a kézilabda csarnok megújítása is szerepel. Ezzel a beruházással nemcsak minőségileg lépne előre az infrastruktúra, hanem új felületek is születnének, amiből a kézilabdán kívül profitálna a röplabda, a futsal és koncert/kiállító térhez is juthatna a város.

Az idei évi költségvetésünk tervezésének szakaszában tartunk jelenleg, és bizton állíthatom, amit elkezdtünk, folytatjuk az előttünk álló években is. Számíthatnak ránk a sportolóink, és a szakvezetők, és én továbbra is várom a felvetéseket, az újítás iránti igényeket, hogy együtt gondolkozva és közös erővel építsük a városi sportéletet!

bt: Mint a legfontosabb támogató meg van-e elégedve a különböző szakágak eredményeivel?
CSG: Összességében úgy gondolom, hogy a sport támogatása egyet jelent a jövő építésével, a mai fiatal tehetségek a jövő példaképei és egy egészséges nemzet pillérei. Minden területen lehetnek nehézségek, és nem titkolom, hogy itt most elsősorban a helyi futball életre gondolok, de alapvetően minden forint, amit a sport támogatására fordítunk, a saját jövőnkbe történő befektetés. 

Elégedett lehetek, hiszen látom az eredményeket és a küzdést, amit az egyes szakterületek felmutatnak (Dunaújváros Rióban is ott lesz, a kvalifikációt szerzett sportolóinkat külön támogatjuk havi 250.000 forinttal), azonban vannak terveink és álmaink, melyek megvalósításához további forrásokra és támogatásokra van szükség.

bt: Úgy, mint a különböző szakosztályok támogatója megfogalmaznak-e konkrét, elérendő célokat a részükre?
CSG: Úgy gondolom, hogy a szakmai vezetés kérdésébe a politika nem folyhat bele, a magunk részéről a háttértámogatás biztosítása elengedhetetlen, az egyes szakágak vezetői pedig pontosan tudják, hogy miként tudják a forrásokat a lehető legszélesebb körben és legnagyobb előnyökkel hasznosítani.

bt: A DUNAFERR DF RenAlpin FC a város legfiatalabb fennállású NB I-es csapata. Számunkra rendkívül fontos a Város támogatása. Milyennek értékeli az eredményeinket? Építhetünk-e a jövőben is az Önök segítségére? 
CSG: Épp a tegnapi mérkőzés és egyúttal vereség ellenére mondhatom, mely során helyet cserélt a bajnoki tabellán csapatunk a Berettyóújfaluval (és így már a negyedik helyen vannak), alapvetően következetes építkezést és küzdést látok. Szinte a semmiből, egy lelkes csapat és szakmai háttér álmának köszönhetően alakult meg a csapat, melynek első lépéseinél már ott lehetett önkormányzatunk is, és a sikereket látva egyre több és nagyobb támogatókra lelnek. Budavári Árpád, a DUNAFERR DF RenAlpin FC csapatának stratégiai vezetője, Zemankó Zoltán a csapat operatív vezetője és Fehér Zsolt vezetőedző tevékenysége önkormányzatunk, az ISD Dunaferr Zrt., a Renalpin Kft., és a Dunaújvárosi Főiskola támogatása révén méltó helyére kerülhet a városi sportéletben a futsal, az utánpótlás csapatokban szereplő játékosok létszáma is fokozatosan nő. Bízom a csapat lelkiismeretes munkájában, a magunk részéről segítjük a céljaik megvalósítását a jövőben is. Reményeink szerint néhány év múlva már a legszebb éremért küzdhetnek a bajnokságban, és együtt örülhetünk a csapat sikereinek!

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB